segunda-feira, 26 de março de 2012

Direito fundamental à alimentação


Aspectos gerais - Fundamentos e direito comparado     


Food Security and the Right to Food in the Discourse of the United Nations

Democracy and right to food

Food insecurity: consequences for the household and broader social implications

The right to food: Holding global actors accountable under international law

Right to food; right to feed; right to be fed. 

The intersection of women's rights and the right to food

Household food security: a conceptual review

The anthropology of food and eating

Environmental Protection and the Right to Food

How does the human rights perspective help to shape to shape the food

Nutrición: La Base para el Desarrollo

El derecho Humano a la alimentación

El derecho fundamental a la alimentación básica

El derecho a la alimentación: diferentes puntos de vista.

El derecho a la alimentacionLa alimentacion: derecho prioritario.

La seguridad alimentaria, un derecho fundamental del ser humano.

El hambre en el mundo, la ética y el derecho a la alimentación

Derecho a la alimentación, libre comercio y fascismo

hombre en el mundo, la etica y el derecho a la alimentacion.

Dia mundial de la alimentacion: derecho a la alimentacion

El derecho a la alimentación es urgente

La trasnacionalización de la agricultura y la alimentación en América Latina

Soberanía alimentaria: por el derecho del pueblo argentino a la alimentación

EL DERECHO A LA ALIMENTACIÓN EN MÉXICO


Perspectiva brasileira

O direito à alimentação

Do combate à fome à segurança alimentar e nutricional: o direito à alimentaçäo adequada

Perspectivas para segurança alimentar e nutricional no Brasil

Segurança, seguridade e direito: as diferentes faces da questão alimentar e nutricional

A experiência brasileira em políticas públicas para a garantia do direito ao alimento

A Implantação da Política de Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil: seus limites e desafios

Insegurança alimentar como indicador de iniqüidade: análise de inquérito populacional 

Marcos referenciais da trajetória das políticas de alimentação e nutrição no Brasil

Estado e segurança alimentar: alcances e limitações de políticas públicas no Brasil

Indicadores para avaliar a Segurança Alimentar e Nutricional e a garantia do Direito Humano à Alimentação: metodologias e fontes de dados

Exigibilidade do direito humano à alimentação adequada

O direito fundamental à alimentação: e o princípio da segurança

A construção da política de segurança alimentar e nutricional no Brasil: estratégias e desafios Avaliação de políticas públicas de segurança alimentar e combate à fome no período 1995-2002


Outros


Freedom from Want: The Human Right to Adequate Food - George Kent

The Fight for the Right to Food: Lessons Learned 

Alston, P. and K. Tomasevski, eds. (1984) The Right to Food. Dordrecht, The Netherlands: Martinus Nijhoff, Publishers

Eide, Asbjorn, (1989) The Right to Adequate Food as a Human Right. Study Series No. 1. Geneva and New York: United Nations Center for Human Right

Eide, Asbjorn (1996) Human Rights Requirements to Social and Economic Development. Food Policy 21(1):23-39 

Eide, A., W. B. Eide, S. Goonatilake, S. Gussow, and J. Omawale, eds. (1984) Food as a Human Right. Tokyo: United Nations University. Florencio, C.A. (1996)

Human Rights in Nutrition and Nutrition in Human Rights. Journal of Food Policy 21(1):5-10.

Howard, Rhoda (1986) The Full-Belly Thesis: Should Economic Rights Take Priority Over Civil and Political Rights? Human Rights Quarterly 5:467-490. 

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